.
Limhamn Griffins

Drömmen om USA

Om man ska mäta sig mot de bästa i amerikansk fotboll är det just till Amerika man ska åka. Trettonårige talangen Carl Wikenhed kom nyligen hem från en All-stars-match i Florida.

Carl Wikenhed var lagkapten för det...
– Jag hade inga förväntningar på att vi skulle vinna. Men det var kul att komma dit och se hur bra man är, säger Carl Wikenhed när vi träffar honom tillsammans med hans pappa Stefan hemma i Ljunghusen.
Carl Wikenhed var en av de trettonåringar som valdes ut för att representera Sverige i All-Stars-matchen i amerikansk fotboll i Orlando i Florida i december. Kanske inte underligt. Carl har redan fått en del utmärkelser inom sporten. Till vardags spelar han med Limhamn Griffins i Malmö, tillsammans med de två år äldre spelarna i klubbens U 15-lag.

Resan blev en bekräftelse på att han är på rätt väg. Svenskarna vann inte, men Carl Wikenhed som var lagkapten för det svenska laget, fick många lovord och uppmuntrades att komma tillbaka till USA
– Jag vill gärna åka över och spela high school football när jag blir lite äldre.

För fem år sedan, när Carl Wikenhed var åtta år, bytte han den vanliga fotbollen mot amerikansk fotboll. Han gick på en prova-på-dag hos Ystad Rockets eftersom familjen bodde i Simrishamn då och han fastnade direkt.
– Det kändes kul att få gå fullt ut. Det är en fantastisk lagkänsla i amerikansk fotboll.
Kanske spelade det viss roll att pappa Stefan Wikenhed tidigare spelat amerikansk fotboll på hög nivå. När sonen engagerade sig letade Stefan själv fram sin gamla utrustning. Idag är han tränare och ungdomsansvarig i superserieklubben Limhamn Griffins.

Sporten är på väg uppåt igen efter svacka under några år enligt Stefan.
– Det är en sport som passar alla. Man kan vara stor och stark eller liten och snabb.
Carl Wikenhed spelar på linjen, antingen offensivt eller defensivt. Inför resan till USA samlades de uttagna spelare från Sverige på Riksidrottsförbundets anläggning på Bosön på Lidingö för att träna ihop sig. Carl hade med sig ytterligare en spelare från Limhamn Griffins, Anton Fredriksson, och en från Ystad Rockets, Ted Larsson.
– Det är första gången ett så ungt lag skickades över, säger Stefan Wikenhed.

Vad var skillnaden på spelarna i USA?
– Snabbheten var den stora skillnaden. Man märkte att de var bättre än svenska trettonåringar, säger Carl.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är väldigt stark och jag har börjat få upp farten. Och efter att ha spelat fem år har jag bra teknik.
– Han är perfektionist också, tillägger Stefan.

Hur fungerar det att vara spelare och tränare och samtidigt far och son?
– Bra, vi brukar prata i bilen på väg hem efter träningarna. Och vi har börjat träna på gym tillsammans, tre dagar i veckan.
När Carl Wikenhed inte tränar eller spelar går han i sjuan på Ljungenskolan.

Vad har du för mål på längre sikt?
– Jag vill bli bäst. Jag vill spela i NFL.

FAKTA
Amerikansk fotboll:
Amerikansk fotboll är den största och populäraste sporten i USA. Sporten är till viss del en variant av brittisk rulalaggby.
National Football League (NFL) är en professionell liga för amerikansk fotboll. Finalmatchen spelas i den så kallade Superbowl.
Limhamn Griffins är en av Sveriges äldsta amerikansk fotbollföreningar, grundad 1988 då två andra föreningar i Malmö slog sig samman.

Källa: Sydsvenskan