.
Limhamn Griffins

Sugen på att bli domare?

Kan jag bli domare?

JA! Alla som har en passion för att lära sig mer om amerikansk fotboll och har tiden att lägga ner på detta kan bli domare. En rekommendation är att du fyllt 15 år, men detta är inget krav. Du behöver inte spela/ha spelat amerikansk fotboll, även om detta kan vara till din fördel. Att kombinera din fotbollskarriär med en domarkarriär kan vara ett sätt att utvecklas i båda delar. 

Du dömer aldrig matcher på egen hand utan har alltid minst tre kollegor runt dig – ni hjälps åt och stöttar varandra för att ta de mest rätta besluten.

Varför ska jag bli domare?

  • Det är ett perfekt sätt att vara en del av sporten även om du inte spelar. 
  • Är du intresserad av att coacha är en domarkarriär någon som kommer hjälpa dig som coach
  • Du utvecklar din samarbetsförmåga, konflikthantering och lär dig att ta snabba beslut – detta är attraktiva saker att skriva i ett CV och ha med på en arbetsintervju.  
  • Det är en möjlighet för dig att stötta Griffins i domaruppdraget – förbundet förväntar sig att vi kan bidrar med domare – vi måste ha domare för att kunna spela matcher
  • Tjäna extra pengar, vad du tjänar på en match beror på vilken licens du har och vilken åldersklass du dömer. Det är inga stora summor men ger uppdraget som domare en guldkant. 

Hur blir jag domare?

För att bli juniordomare ska du delta i studiecirklar och klara ett prov, detta anordnas av klubben – fokus ligger på mekaniken, dvs hur man förflyttar sig, står och agerar på plan.

För att bli seniordomare ska du gå den domarskola som SWE3 anordnar tillsammans med distrikten varje år.

För att döma i högsta serien, superserien, behöver du vara registrerad som godkänd elitdomare. Här ingår den elitdomarskola som förbundet anordnar. Utöver skolan skriver du ett prov där det krävs godkänt resultat för att få domarlicens.


Är du sugen på att bli domare eller gå utbildningen för att se om det är något för dig? Hör då av dig till vår domaransvarige.

Domaransvarig

Kristian Antonsson
kristian.antonsson@limhamn-griffins.com


Ps. Man kan gå kursen och sen bestämma sig för att det nog inte var något för mig.